MENÜ
^

Bioptron terápia - A gyógyító fény!

Mi a BIOPTRON fény?

A BIOPTRON Fényterápia Rendszer egy világszerte szabadalmaztatott orvostechnikai fényterápiás eszköz, amelynek különleges optikai egysége a nap által természetesen kibocsátott, elektromágneses spektrumhoz hasonló fényt bocsát ki, amely nem tartalmaz UV-sugarakat. A BIOPTRON fényterápia természetes módon hat, erősíti a szervezet regeneratív és egyensúly-helyreállító képességét, és így hozzásegíti ahhoz, hogy felszabadítsa saját öngyógyító adottságait. Amikor a fényenergia bejut a szövetekbe, elindítja a biostimulációs folyamatokat.

Felhasználóbarát, nem gyógyszeres terápia

A BIOPTRON-technológia mára széles körben használt és elfogadott a gyógyításban mint felhasználóbarát, hatékony, nem gyógyszeres orvostechnikai eszköz.Több mint 15 év klinikai vizsgálatai világszerte bizonyították, hogy igen hatékony kiegészítő terápia az akut és krónikus sérülések, illetve a műtét utáni sebek konzervatív kezelésében. Hippokratész gyógyítási filozófiája újra hatással van az orvostudományra: "Primum non nocere" ("Elsősorban, kárt ne tegyünk.") és "Tiszteljük a természet gyógyító erejét". A BIOPTRON Fényterápia Rendszer az Európai Unió jogszabályainak megfelelően (93/42/EEC-direktíva) engedélyeztetett orvostechnikai eszköz.

Orvosi javallatok:

ÁLTALÁNOS ELŐNYÖK

A BIOPTRON fényterápia a hagyományos orvosi kezelésekhez kiegészítő terápiaként, vagy bizonyos javallatokra monoterápiaként használható. A BIOPTRON fényterápia hatására:

 • javul a vér keringése a hajszálerekben, harmonizálódnak az anyagcsere-folyamatok, megerősödik az immunrendszer, megélénkülnek a szervezet regeneratív és reparatív folyamatai, felgyorsul a sebgyógyulás, enyhül a fájdalom, csökken az intenzitása.
 • A BIOPTRON fényterápia kiváló tulajdonságainak köszönhetően a fény nem csupán a bőrfelszínt éri el, hanem behatol a mélyebben fekvő szövetekbe is. Következésképpen a BIOPTRON fény hatása nem csupán a kezelt felületre korlátozódik, hanem az egész szervezetre kiterjed.
 • A BIOPTRON fénynek biológiai serkentő hatása van. A bőrre alkalmazva serkenti a fényérzékeny intra-celluláris szerkezeteket és molekulákat. Ez sejten belüli láncreakciókat és úgynevezett másodlagos válaszokat indít el, amelyek nem korlátozódnak a kezelt bőrfelületre, hanem kihatnak az egész szervezetre.
 • A BIOPTRON fényterápia serkenti és megváltoztatja a testben zajló regeneráló és helyreállító folyamatokat, valamint a test védelmi rendszerében zajló folyamatokat is.
 • A BIOPTRON fényterápia természetes módon erősíti a szervezet regeneratív képességét, és így hozzásegíti ahhoz, hogy felszabadítsa saját gyógyulási adottságait.
 • A BIOPTRON fényterápia világszerte a megelőzés, a terápia és a rehabilitáció legújabb kezelési formájaként vált elfogadottá.

Sebgyógyítás

A BIOPTRON Fényterápiát monoterápiaként és/vagy kiegészítő kezelésként egyaránt használhatjuk a sebgyógyításra az alábbi javallatok esetében:

 • Trauma utáni sebek (sérülések), égési sérülések, műtét utáni sebek, lábszárfekélyek, decubitus (felfekvések)

Fájdalomcsillapítás

A BIOPTRON Fényterápiát monoterápiaként és/vagy kiegészítő kezelésként egyaránt használhatjuk az alábbi javallatok esetében:

 • Reumatológia, idült csontbetegség és izületi gyulladás (osteoarthritis), rheumatoid arthritis (krónikus), arthrosis

Fizikoterápia

 • alsó háti fájdalom, válltájéki és háti fájdalom, ínhüvelygyulladás, varasodás, vázizomzati sérülések

Sportgyógyászat

Az izmok, inak és ínszalagok lágyszöveteinek sérülése:

 • izomrándulások, húzódások, rándulások, íngyulladás, ínszalagszakadás és izomszakadás, ficamok, zúzódások, teniszkönyök.

Javasoljuk, hogy keresse fel kezelőorvosát a BIOPTRON Fényterápia használata előtt és kérje szakvéleményét azzal kapcsolatban, hogy ez-e a megfelelő kezelés az Ön számára vagy más kezelésre lenne szükség.

Tudományos kutatás

Több mint:

 • 500 tudós,
 • 1000 klinika,
 • 5000 szakorvos.

Az évek során végzett vizsgálatok eredményei bebizonyították a BIOPTRON fényterápia pozitív hatásait, és az orvostudomány számos területén a széles körű felhasználásához vezettek. A terápia világszerte elfogadottá vált mint a megelőzés, a kezelés és a rehabilitáció legújabb formája. A BIOPTRON AG tudományos csapata folyamatosan együttműködik számos ország szakértőivel, kutatóival és orvosaival annak érdekében, hogy vizsgálja a BIOPTRON fényterápia jellegzetességeit és terápiás hatékonyságát.

Gyakran Ismételt Kérdések

 • Mi a BIOPTRON Fényterápia Rendszer (BLTS)?
  A BIOPTRON Fényterápia Rendszer egyedülálló fényterápiás koncepción alapuló orvostechnikai eszköz. Használható betegségek megelőzésére, kezelésére és rehabilitációra különböző gyógyítási területeken. Több mint 15 év alatt összegyűlt tapasztalat, és folyamatos tudományos és klinikai kutatás eredménye szolgál a terápia alapjául.
 • A BIOPTRON fényterápia orvostechnikailag elismert készülék?
  Igen. Engedélyeztetett orvostechnikai készülékek az Európai Unió 93/42/EEC-direktívája szerint. Ez az EEC-n belül gyártott és értékesített orvostechnikai termékekre vonatkozó, felelős és hivatalos európai direktíva.
 • A BIOPTRON fényterápiát csak szakorvosok használják vagy laikus felhasználók is?
  A BIOPTRON fényterápiát gyógyászati szakemberek és laikus felhasználók egyaránt használhatják. A három különböző típusú készülékből mindenki kiválaszthatja az igényeinek megfelelőt
 • A BIOPTRON fényterápiának biostimulatív hatása van. Mit jelent ez?
  A BIOPTRON fény ösztönzi és modulálja a reparatív és regeneratív folyamatokat, és fokozza a test védekező mechanizmusait. A BIOPTRON fény természetes módon hat, támogatja a szervezet regeneratív folyamatait, és segíti a testet, hogy felszabadítsa saját öngyógyító erejét.
 • Milyen területeken használható a BIOPTRON fényterápia?
  Bizonyos javallatokban a sebgyógyítás és a fájdalomcsillapítás terén használható.
 • Sebgyógyításban: Milyen típusú sebek gyógyíthatók a BIOPTRON fényterápiával?
  Lábszárfekélyek, felfekvések (decubitus), égési sebek, műtéti és sérülés utáni sebek kezelésére alkalmas.
 • Fájdalomcsillapítás terén: Milyen típusú fájdalmat csillapít a BIOPTRON fényterápia?
  A reumatológia, fizikoterápia és sportgyógyászat területéhez tartozó fájdalmakat.
 • Szükséges kikérni szakorvos véleményét a BIOPTRON fényterápia használatának kezdete előtt?
  Ha gyógyászati célból használjuk a BIOPTRON fényterápiát, a kezelések megkezdése előtt általában ajánlatos kikérni szakorvos véleményét. Így szaktanácsot kaphatunk arról, hogy az adott esetben javasolt-e a terápia, vagy egyéb gyógyászati kezelés is szükséges.
 • Milyen hosszú egy kezelés, és milyen gyakran alkalmazzuk?
  Egy kezelés kb. 15 –20 percig tart, napi egyszer. A teljes kezelési időszak hossza különböző tényezőktől függ, pl. a kezelés okától vagy a kezelendő felület állapotától.
 • Fontos, hogy milyen távolságban és szögben tartjuk a készüléket a kezelt bőrfelülettől?
  Igen. A készüléket 90%-os szögbe és kb. 10 cm-es távolságban állítjuk a kezelendő bőrfelülettől.
 • Vannak a BIOPTRON fényterápia használatának káros mellékhatásai?
  A BIOPTRON fényterápiát több mint 15 éve használják, és mostanáig semmilyen káros mellékhatás nem ismert.
 • Mit jelent a polikromatikus kifejezés?
  A BIOPTRON fény polikromatikus fény. Ez azt jelenti, hogy spektruma nem csupán egy hullámhosszt tartalmaz, mint például a lézerfény. Tartománya magában foglalja a látható és az infravörös spektrum részeit. A BIOPTRON fény nem tartalmaz UV-sugarakat!
 • Mekkora a BIOPTRON fény hullámhossza?
  A BIOPTRON fény hullámhossza 480 - 3400 nm, tehát az elektromágneses spektrum látható részén kívül az infravörös fénytartomány szomszédos részeit is tartalmazza.

TUDOMÁNYOS KIADVÁNYOK

Az orvosok világszerte ajánlják a BIOPTRON fényterápia használatát.

Alapkutatások

 1. T.Kubasova, M.Horvath, K. Kocsis and M.Fenyö: Effect of visible light on some cellular and immune parameters. Immunology and Cell Biology, 1995, 73; 239-244.
 2. M.Fenyö, J.Mandl and A.Falus: Opposite effect of linearly polarized light on biosynthesis of interleukin-6 in a human B lymphoid cell line and peripheral human monocytes. Cell Biology International, 2002, 26(3); 265-269.
 3. T.Kubasova, M.Fenyö, Z.Somosy, L.Gazso and I.Kertesz: Investigations on biological effect of polarized light. Photochemistry and Photobiology, 1988, 48; 505-509.
 4. P.Bolton, M.Dyson and S.Young: The effect of polarized light on the release of growth factors from the U-937 macrophage-like cell line. Laser Therapy, 1992, 2(3); 33-37.
 5. I.Kertesz, M.Fenyö, E.Mester and G.Bathory: Hypothetical physical model for laser biostimulation. Optics and Laser Technology, 1982, 16; 31-32.
 6. K.A.Samoilova, K.D.Obolenskaya, A.V.Vologdina, S.A.Snopov and E.V.Shevchenko: Single skin exposure to visible light induces rapid modification of entire circulation blood - 1. Improvement
 7. of rheologic and immune parameters. Progress in Biomedical Optics/Proceedings of Low-Power Light on Biological Systems, 1998, IV; 90-103.
 8. J.E.Roberts: Visible light induces changes in the immune response through an eye-brain mechanism (photoneuroimmunology), Journal of Photochemistry and Photobiology, B: Biology, 1995, 29(1); 3-15.

Sebgyógyítás

 1. L.Medenica and M.Lens: The use of polarised polychromatic non-coherent light alone as a therapy for venous leg ulceration. Journal of Wound Care, 2003, 12(1); 37-40.
 2. S.Monstrey, H.Hoeksema, H.Saelens, K.Depuydt, M.Hamdi, K.Van Landuyt and P.Blondeel: A conservative approach for deep dermal burn wounds using polarised-light therapy. British Journal of Plastic Surgery, 2002, 55; 420-426.
 3. P.Iordanou, G.Baltopoulos, M.Giannakopoulou, P.Bellou and E.Ktenas: Effect of polarized light in the healing process of pressure ulcers. International Journal of Nursing Practice, 2002, 8(1); 49-55.
 4. S.Monstrey, H.Hoeksema, K.Depuydt, G.Van Maele, K.Van Landuyt and P.Blondeel: The effect of polarized light on wound healing. European Journal of Plastic Surgery, 2002, 24(8); 377-382.
 5. Invited commentary: W.Vanscheidt, The effect of polarized light on wound healing. European Journal of Plastic Surgery, 2002, 24(8); 383.
 6. A.Simic, P.Pesco, M.Bjelovic, D.Stojakov, M.Todorovic, V.Todorovic, I.Jekic, M.Micev, P.Sabljak and M.Kotarak: BIOPTRON Light Therapy and Thoracophrenolaparotomy wound healing in patients operated due to cardiac carcinoma. Presented at the 4th International Gastric Congress, New York, USA, April 30 - May 2, 2001.


forrás: www.bioptron.com