MENÜ
^

A Zártrendszerű Colon Hidroterápia a béltisztítás egyik
leghatékonyabb formája


Segítségével kitisztítható a bélbolyhok közt évek alatt felhalmozódott bélsár. Kiürülnek a kóros gombák és baktériumok, letisztul és megnyugszik a bélnyálkahártya. A vastagbél vízterápiáját az USA-ban fejlesztették ki emésztőrendszeri- és anyagcsere betegségek kezelési céljából. A vastagbélben normális körülmények között többféle baktériumból álló ún. "baktériumflóra" található. A rossz emésztés, valamint a túlzott mértékű antibiotikum és szteroid tartalmú gyógyszerfogyasztás felborítja a bélbaktériumok egyensúlyát egyes csírák elszaporodnak, mások kipusztulnak és olyan káros baktériumok, gombák telepednek meg, melyek az egészséges bélrendszerben nincsenek jelen. Ezzel tovább csökken az immunrendszer aktivitása, zavart szenved a folsav, a biotin, a K- és B-vitamin háztartás, illetve felerősödnek az erjedési és rothadási folyamatok, vagyis tovább fokozódik a "mérgező" hatású anyagok termelődése és felszívódása.
A renyhe bélműködést mind többen próbálják hashajtók szedésével kompenzálni; azok rendszeres használata viszont tovább rontja a bél simaizmainak aktivitását, ezenkívül pedig nagymértékű elektrolit (Na, K, Ca, Mg, Cl)- és nyomelem veszteséget okoz.

Mit kell még tudni róla?

Egy colon hidroterápiás ülés kb. egy órát vesz igénybe. Valójában azonban inkább 30-40 percre van szükség ahhoz, hogy a víz hatására a lerakódott rétegek fellazuljanak, és kisebb-nagyobb darabokban elkezdjenek kiürülni. Az ennél jóval hosszabb kezelés azonban túlzott terheket ró a vízháztartásra, eközben sok ásványi só és egyéb tápanyag is távozik a szervezetből. Egyéntől függő, mennyi alkalomra van szükség, míg a vastagbél kitisztul. Általában 4-5 kezelésből álló sorozattal szokás kezdeni és fontos, hogy az első két-három alkalom között csak kevés idő teljék el. A megkeményedett, vulkanizált kaucsukszerű béltartalomnak többszöri alapos áztatásra van szüksége míg annyira felpuhul, hogy a víz már képes lesodorni róla kisebb darabokat. Ha egyik kezelés gyors egymásutánban követi a másikat, a vastagbélnek nincs lehetősége arra, hogy korábbi állapotába visszatérjen, így hatásosabb a terápia.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy fájdalmas-e a kolon-hidroterápiás eljárás? Erre azt lehetne válaszolni, hogy a kezelés nem okoz nagyobb kényelmetlenséget, mint egy normál székletürítés, sőt sokszor valójában kellemesebb annál. Bár a víz bevezetése során időnként érdekes, csobogásszerű hangokat ad a bél és a bezáródott gázok miatt enyhe alhasi görcsök is felléphetnek, ám ezek múló kellemetlenségnek tekinthetők. Széles körben elterjedt az a vélemény, hogy a colon-hidroterápia - mivel megzavarja a bélflórát - többet árt, mint használ a szervezetnek. Valójában azonban azáltal, hogy megtisztítja a bélfalat az évek során felhalmozódott lerakódásoktól, elősegíti a létfontosságú baktériumok beágyazódását, ugyanakkor kitakarítja a kóros csírákat, és így egy egészségesebb bélflóra kialakulásának feltételét teremti meg. A bélflóra regenerálása, rendezése céljából a kúrát követően bélbaktériumokat tartalmazó készítményeket célszerű szedni. (pl. BioKult, Protexin Protect)

A krónikus panaszokkal küszködők számára évente egy alkalommal kb. 5-6 kezelésből álló kúrát tanácsos végeztetni, fenntartásként pedig félévente 2-3 kezelést. Aki azonban csak megelőzésszerűen, vagy tisztítókúrák részeként szeretné a colon-hidroterápiát elvégeztetni, annak 4-5 alkalom is elegendő évente.

Kinek, és mikor ajánlatos elvégeztetni?

Krónikus székrekedés vagy hasmenés esetén

 • Fokozatosan jön létre a vastagbél petyhüdtsége, tónushiánya. A vastagbélfal mérgezettsége és a székletkövületek által okozott széthúzódása miatt az idegek és izmok annyira megbénulnak, hogy megszűnnek reagálni a normális reflexre, hiányzik a perisztaltika, a hullámzó bélmozgás. Ezért nincsen sokáig székelési inger.
  Székrekedés gyermekkorban is kialakulhat a székelési inger figyelmen kívül hagyása miatt. A gyerekek általában félnek óra alatt kikéredzkedni, nehogy ezzel felhívják magukra a figyelmet. Ilyenkor az antiperisztaltikus mozgások (ellenirányú hullámok) a harántvastagbélbe tolják a bélsárt, ahol az összegyűlik, az inger pedig elcsendesedik vagy teljesen megszűnik. Hasonló esetek többszöri ismétlődése a felelős az idegek aktivitásának csökkenéséért, eltompulásáért. Nem tekintve a rossz emésztést, a gyermeknek nehéz a feje, elmarad a tanulásban. Felnőttkorban pedig a reggeli sietség, a kényelmetlen vécé, a gyakori utazások stb. vezetnek székrekedéshez.
  Mindez különösen vonatkozik a nőkre. A terhesség második felétől gyakori a székrekedés, és ilyenkor már nemcsak magunkat veszélyeztetjük általa.


 • Aranyszabály: Mindig keressünk lehetőséget, akkor amikor az inger jön, erre szoktassuk gyermekeinket is, figyeljünk a székürítésükre megszületésüktől fogva. A legoptimálisabb, ha naponta van székletünk, az sem baj, ha 2x, mert ha 12 órán át tartózkodik a széklet a vastagbélben, másnapra erjedt, rossz szagú lesz. Orvosilag a napi 3 és a heti 3 alkalommal ürített széklet a normális frekvencia. Szorulás tehát a heti 3 alkalomnál kevesebb székürítés, de szűkebb értelemben szorulás a rögös, darabos, kemény széklet ürítése, vagy ha nem teljes a kiürülés érzése, a puffadás is.
  A székelési rend megváltozása normálisból, székrekedés vagy hasmenés, esetleg ezek váltakozása esetén azonnal forduljunk orvoshoz, mert felmerül béldaganat gyanúja! Egyszerű laboratóriumi vizsgálat (székletben van-e vér) már közelebb vihet a diagnózishoz. Főleg 50 éves kor felett kell béldaganatra gondolni, Magyarországon a 2. leggyakoribb daganatos halálok a vastagbél rosszindulatú daganata. Minden székrekedésben szenvedő beteg egyszer jelenjen meg orvosánál és konzultáljon vele.

krónikus puffadás, teltségérzet esetén

 • A bélben képződő gázok alapvető összetétele: Nitrogén 90%, Oxigén, Széndioxin, Hidrogén, Metán. Hidrogén termelése a születés után indul meg, amikor az újszülöttben a bélbaktériumok megjelennek a bélcsatornában. A hidrogéntermelés fő okozói az emésztetlen cukrok, a nem emészthető vagy tökéletlenül felszívódó szénhidrátok. Táplálékunk szénhidráttartalma így függ össze a hidrogén termelődésével. A metán is döntően a bélbaktériumok terméke. A metántermelés alapja is főleg a szénhidrátok és fehérjék jelenléte. A széndioxid-termelés hüvelyesek fogyasztása után nő meg jelentősen, de fehérje és zsír bomlása során is képződik a vastagbélben. A nitrogén forrása a belélegzett levegő.
  A bélgáz naponta 14-25 alkalommal távozik. Normális esetben. 100 ml alatt van a gáz ürítése. A vastagbélben levő gázok mennyisége nagyban függ tehát az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségétől és a bélflóra aktivitásától. Sok szénhidrát fogyasztása jelentős puffadásos panaszokat okoz. Puffadást okoznak még a nem emészthető szénhidrátok (pl. a hüvelyesek), vagy a rosszul felszívódó szénhidrátok (pl. fruktóz vagy a rostok is) Székrekedésben több idő áll rendelkezésre az enzimek működéséhez, ezért a puffadás náluk gyakoribb.

Bőrbetegségek, aknék, pszoriazis, ekcéma esetén

 • A bőr jelzései: Testünk legnagyobb felülete, mely a külvilággal érintkezik, a bőr. ám a bőrünk nem csak védelmi feladatokat lát el: a rajta történő elváltozások a bőrbetegségeken kívül is számos, más eredetű problémára engednek következtetni. A legtöbb bőrproblémát a helytelen táplálkozás okozza, ugyanis ha a bélcsatornában nem megfelelő az emésztési folyamat, felhalmozódnak a salakanyagok. és mivel a szervezet tisztulási folyamatának valahol be kell indulnia, ezek az anyagok a bőrön ütnek ki, akár pattanás, akár hám alatti faggyú-felhalmozódás formájában. Ezt a kozmetikus ugyan kitisztíthatja, de az alapprobléma nem szűnik meg. Az emésztési gondok következménye az elhízás, ami viszont szív- és cukorbetegséghez vezethet, nem beszélve arról, hogy a májnak sem tesz igazán jót. A bőrproblémák a belső szervi megbetegedések kialakulásának, lehetőségének első tünetei, ezért érdemes a szakemberek tanácsát megfogadni, és a „bőr által küldött” jeleken elgondolkozni, netán életmódot váltani, mielőtt baj lenne.
  A civilizált világ leggyakoribb betegsége a ritka székletürítés, az ülő életmód, a rostszegény táplálkozásunk, túlfinomított és devitalizált ételek szoruláshoz vezetnek. Ha a széklet pang a bélben, erjedésen és rothadáson megy át, attól függően, hogy a táplálék inkább szénhidrátban vagy fehérjében dús. A széklet bűzössé válik és toxémia forrása lesz. A toxinok visszaszívódnak a bél nyálkahártyáján főleg puffadás, szorulás során a megnőtt nyomás következtében, majd kiválasztódnak a bőrben, ennek jelei a pattanások.

Böjtkúrák, fogyókúrák hatásfokának javítására

 • A civilizáció életünk hétköznapjait könnyebbé tevő, felgyorsult életritmusunkat megfelelő sebességgel kielégíteni képes hatásai összességükben és hosszú távon jelentősen megterhelik szervezetünket. Számos károsító anyagot juttatunk be nap-mint-nap a "vegytisztított" ivóvízzel, a szennyezett levegővel, ételeink tartósító, színező, ízfokozó anyagaival, a sokszor felelőtlen és szükségtelen mennyiségű gyógyszerszedéssel.
  Sajnos a mezőgazdaságban alkalmazott gyógy- és vegyszerek is bekerülnek szervezetünkbe a hagyományos termesztésű zöldségekkel, gyümölcsökkel és a húsokkal is. Mivel ezek a hatások legtöbbünk számára elkerülhetetlenek, arra kell törekednünk, hogy évente legalább egy ízben megfelelő méregtelenítést végezzünk és lehetőleg javítsunk táplálkozási szokásainkon.
  A testünkbe bejutó vegyi anyagok és a túlzott mennyiségű zsiradékot, finomított szénhidrátot és bőséges állati fehérjét tartalmazó táplálékok részben jelentősen terhelik kiválasztó szerveinket (máj, vese, bőr, nyálkahártyák) -ezzel elvonva azokat más fontos működésektől-, másrészt kötőszöveteinkben, izületeinkben lerakódva túlsúlyhoz és számos működési zavarhoz vezethetnek.

Divertikulózis, divertikulitisz esetén

 • A kolon hidroterápia kifejezetten eredményes számos, sok panaszt okozó és nehezen uralható bélbetegség kezelésében vagy a rosszabbodás megelőzésében. Ide tartoznak a gyulladásos bélbetegségek, a nyálkahártya kiöblösödésekkel járó divertikulózis. Ez utóbbi betegségben 2-3 havonta végzett kezeléssel megelőzhető, hogy a kiöblösödésekben megrekedő, pangó béltartalom gyulladást okozzon.

Kolitisz (vastagbélgyulladás) esetén

 • A kolon hidroterápia kifejezetten eredményes számos, sok panaszt okozó és nehezen uralható bélbetegség kezelésében vagy a rosszabbodás megelőzésében, mint például a kolitisz (vastagbélgyulladás). A kezelés a vastagbél alapos tisztítását és gyógyítását teszi lehetővé azáltal, hogy eltávolítja a bél falán lerakódott, egyes esetben megkövesedett székletet és egyéb bomló anyagokat, valamint a kórokozó mikroorganizmusokat ill. a belőlük felszabaduló nagy mennyiségű toxikus anyagot.

Reuma, PCP

 • Az emberiséget manapság nem a nagy járványok tizedelik, hanem a sok esetben civilizációs szövődménynek tekinthető, alattomosan kialakuló krónikus betegségek. Egyre nagyobb szerepet játszanak ebben az emésztési zavarok, az ezekből fokozatosan kialakuló anyagcsere-problémák, az egész szervezet elsalakosodása. A helytelen minőségű, mennyiségű és rendszertelen táplálkozás, a stresszel teli életmód, a környezetszennyezés, a rengeteg gyógyszer és egyéb vegyianyag miatt legtöbbünkben felborul az ember és a mikroorganizmusok természetes és mindkét fél számára hasznos életközössége. A bélflóra egyensúlyának felbomlása miatt az emésztés vastagbélben zajló folyamatai zavart szenvednek, a méregtelenítés lelassul, így a méreg- és salakanyagok nem választódnak ki kellő mértékben, ami a szervezet önmérgezéséhez (toxémia) majd különféle betegségek kialakulásához vezet.

Toxémia (önmérgezés) esetén

 • Olyan állapot, melyet az elszaporodó patogén baktériumok által termelt, a vérben felhalmozódó mérgek (toxinok) váltanak ki. Számos toxin közül ezek azok, amelyek a vastagbélben előfordulhatnak. Ezek közül némelyik már kis mennyiségben is erősen mérgező hatású. Sok esetben ezek a toxinok visszaszívódnak a vastagbélből, és károsíthatják az egész szervezetet.

Allergiák esetén

Húgyúti és kismedencei gyulladások esetén

 • A bélflórában a cellulózt feldolgozó mikróbák és a szénhidrát-, valamint a zsírbontó bacillusok mellett vannak „rothasztó” baktériumok is. A vastagbélben bekövetkező rothadáskor a baktériumok – ezt ma már tudjuk – fehérjéket bontanak le -, s ez teljesen egészséges élettani folyamat. A keletkezett bomlástermékek (indol, szkatol, stb.) bűzösek, s valóban mérgező hatásúak, de az egészséges bélműködés során ezek rendszeresen kiürülnek a széklettel. Bélrenyheség vagy különösen fehérjeemésztési zavarok esetén, amikor sokkal több meg nem emésztett fehérje kerül a vastagbélbe, mint rendesen, e mérgező vegyületek annyira feldúsulnak, hogy a vastagbél falán át felszívódva a vérbe kerülhetnek.
  Nos, ezeknek a baktériumoknak a tevékenysége csak akkor hasznos számunkra, ha a rendes bélflóra együttesében végzik dolgukat. Mihelyt a vastagbélből kikerülve más szervekbe vagy a külvilágba jutnak, még a békésnek mondott Escherichia coli nevű baktérium is az ember ellen fordulhat. Ha a velük fertőzött élelmiszer 1 grammjában az élő mikróba csírák száma meghaladja a 100 000-et, s ráadásul a fogyasztó szervezetének ellenállóképessége is csökkent, „barátaink” közreműködésével kialakulhat a nem fajlagos (aspecifikus) "ételmérgezés".
  Az esetek többségében ez csak enyhe lefolyású gyomor- vagy bélhurutban nyilvánul meg. Ismeretesek azonban olyan kóli törzsek is, amelyek határozottan ellenségeink. Ezek önmagukban vagy társfertőző organizmusként hashártya-, epehólyag-, vakbél- és vesemedence-gyulladást okozhatnak, vagy húgyutak megbetegedését idézhetik elő. Szerencsére az ilyen kólifertőzések viszonylag ritkák.

Májbetegségek esetén

Fejfájás, migrén esetén

 • A helytelen minőségű, mennyiségű és rendszertelen táplálkozás, a stresszel teli életmód, a környezetszennyezés, a rengeteg gyógyszer és egyéb vegyianyag miatt legtöbbünkben felborul az ember és a mikroorganizmusok természetes és mindkét fél számára hasznos életközössége. A bélflóra egyensúlyának felbomlása miatt az emésztés vastagbélben zajló folyamatai zavart szenvednek, a méregtelenítés lelassul, így a méreg- és salakanyagok nem választódnak ki kellő mértékben, ami a szervezet önmérgezéséhez majd különféle betegségek kialakulásához vezet. A vastagbél falában található óriási mennyiségű nyiroksejt a szervezet teljes immunrendszeri kapacitásának 60-80%-át adja, így a nyálkahártya felszíne legfontosabb védelmi rendszerünknek tekinthető.
  A csökkent méregtelenítés miatt a véráramba fokozottan felszívódó toxikus anyagok enyhébb-erősebb mérgezést okoznak, aminek a jelei a fáradékonyság, csökkent teljesítő képesség, fejfájás, krónikus izűleti panaszok pattanásos vagy egyéb betegséget mutató bőr, fertőzésre való fokozott fogékonyság, allergiák kialakulása stb.

Daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésére

 • Negyvenéves korunkra általában már erősen kitágul és deformálódik a vastagbél, elveszíti normális anatómiáját (a megtapadó bélsár következtében), nyomja és kiszorítja a hasüregben lévő más szerveket. Ha ehhez hozzáadjuk a vékony, 1-2 mm-es bélfalon át történő ozmózist, vagyis a méreganyagok átszivárgását, már nem is csodálkozunk, hogy különböző működési zavarok, betegségek jelentkeznek. A vastagbélfalra gyakorolt nyomás, valamint a széklet hosszas kapcsolata a bélfallal az adott terület elégtelen táplálásához, rossz vérellátáshoz, vérpangáshoz vezet. Következményeképpen többféle betegség alakulhat ki: a bélgyulladás különböző formái, visszértágulat és aranyér, majd végül a méreganyagok egy helyen jelentkező és hosszan tartó hatásától polipok és rák.

Gombásodás, bélférgesség esetén

 • A helytelen minőségű, mennyiségű és rendszertelen táplálkozás, a stresszel teli életmód, a környezetszennyezés, a rengeteg gyógyszer és egyéb vegyi anyag miatt legtöbbünkben felborul az ember és a mikroorganizmusok természetes és mindkét fél számára hasznos életközössége. A bélflóra egyensúlyának felbomlása miatt az emésztés vastagbélben zajló folyamatai zavart szenvednek, a méregtelenítés lelassul, így a méreg- és salakanyagok nem választódnak ki kellő mértékben, ami a szervezet önmérgezéséhez majd különféle betegségek kialakulásához vezet.A "baktérium-testőrség" nélkül maradt bélnyálkahártyán, s annak redőiben a candida gombák mértéktelen szaporodásnak indulnak. Az eddigiekből mindenki számára érthetővé válik a vastagbélflóra helyreállításának és a vastagbél méregtelenítésének rendkívüli jelentősége.

Ma erre a leghatékonyabb megoldás a kolon hidroterápiás kezelés, amely a vastagbél alapos tisztítását és gyógyítását teszi lehetővé azáltal, hogy eltávolítja a bél falán lerakódott, egyes esetben megkövesedett székletet és egyéb bomló anyagokat, valamint a kórokozó mikroorganizmusokat ill. a belőlük felszabaduló nagy mennyiségű toxikus anyagot.
A távozó béltartalmat egy megvilágított ablakon keresztül az egész kezelés során figyeljük, ami a tisztulás menetét, ill. gombák esetén az élő-elhalt telepek arányát figyelemmel kisérve a kezelés eredményességét jelzi.

 

 

A Colon hidroterápia nagyon hatásos módszer az emésztőrendszer működésének helyreállítására, a táplálkozás és az életmód reformja nélkül azonban nem várható még a rendszeres kúráktól sem tartós hatás. Súlyosabb "autointoxikációs" (önmérgeződés) állapotokban tanácsos a kezeléseket böjtkúrával összekapcsolni. Olyankor ugyanis nemcsak a bélen, hanem a vesén, májon, bőrön és tüdőn keresztül történő salakanyag kiválasztás is fokozódik.

A terápiát kizáró tényezők:

Beültetett pacemaker, epilepszia, terhesség, egy éven belüli hasi műtét, daganat a vastagbélben, vérző külső és belső aranyér, aneurizmák (értágulatok), gyomor és bélrendszeri vérzések, vastagbélgyulladás akut stádiuma, súlyos szívbetegség, szívelégtelenség, kezeletlen magas vérnyomás, gyulladt aranyér.