MENÜ
^

Csontkovácsolás

A gyógymód nevének hallatán és a kovácsmester munkáját ismerve, valami rémisztően drasztikus beavatkozás rémképe jelenik meg az ember szeme előtt.
Az igazi kép azonban ennél sokkal barátságosabb

A csontkovácsolás a tartó és mozgató szervrendszer visszafordítható reflexes működészavarainak kórélettanával, diagnosztikájával és terápiájával (rehabilitációjával), valamint megelőzésével, azaz prevenciójával foglalkozik. E gyógymód az izületműködés helyreállítására irányuló beavatkozás, amely a terapeuta és a páciens izomerejét vagy a gravitációs erőt felhasználó szakszerű fogások mechanikai hatásán, valamint a patológiai szabályozási folyamatok rendeződése révén kihat az egész szervezetre.

A test idegpályái, mint összefüggő rendszer

Ha egy adott izületben valamilyen oknál fogva bekövetkezik az izületi beszűkülés (csípő vagy porckorong) akkor az izület mozgásterjedelme jelentősen csökken, így izületi mozgás elakadásról beszélünk. Ha a csigolyák eredeti elhelyezettségének rendje felborul, és valamelyik csigolya bármi oknál fogva a helyéről elmozdul, az adott csigolyából kilépő idegpályák zavartsága végett a hozzátartozó szervek immunitása gyengül. Tehát a gerinccsigolyák és szerveink között összefüggés áll fenn. A csigolyák kézzel történő helyreigazításával megszüntethetők a gerincszerkezeti eltérések, és ezáltal gyógyíthatók a betegségek.

Mit „kezel” a csontkovács

Gerincbántalmak, lumbágó, meszesedés, ízület beállás szinte mindennapos betegségek.
A kezelő személyt „csontkovács” szóval illetjük, ami pontosan ugyanazt jelenti, mint ezer évvel ezelőtt: ember aki kézzel gyógyít. Ugye érdekes? – a „kezel”- szavunk szemléletesen kifejezi a csontkovácsolás lényegét.

Fontos tudni

Nem a tüneteket kezeljük - azaz a fájdalmat -, hanem annak okát igyekszünk megszüntetni. Nem visszatesszük a kimozdult izületet, hanem a körülötte lévő izom fellazításával majd egy szakértő mozdulattal lehetőséget teremtünk arra, hogy az izület megtalálja a helyét. A fájdalom tehát a test izomzatának megfeszüléséből adódik, aminek következtében a terhelés más tagokat – térd, boka, izületek stb. – érint.

A csontkovácsolás alkalmazásához elengedhetetlen a támasztó-mozgató rendszer anatómiájának és fiziológiájának, valamint az izületi megbetegedések diagnosztikája valamint a terápia alapelveinek ismerete. A szakember számára ez teszi lehetővé, hogy helyesen állapítsa meg a csontkovácsolás módszereinek alkalmazását, s kidolgozza a beteg kezelésének optimális terápiáját.

Mikor érdemes csontkovácshoz fordulni?

Beállt, feszült nyak ill. hát kezelésére kiváló módszer a csontkovácsolás. Nagyon hatékony mindenféle gerinc eredetû problémák fájdalmak, gerincsérv, derékfájás, hátfájás, nyakfájás, migrénes fejfájás esetén, beszűkült csípõ, sántítás, térdfájás, bokapanaszok esetén. Érdemes csontkovácsolást végezni törések, műtétek után.
Kitűnően és hatékonyan alkalmazható szülés utáni gerincpanaszoknál és a szoptatás idõszakában kialakuló hátfájásnál is.

Összegezve tehát

A csontkovácsolás gyengéd és sikeres módszer, amely helyreállítja a testet tartó struktúra egészséges egyensúlyát. A mozgásszervi fájdalmak megszüntetésének és megelőzésének egyik leghatásosabb módja. Alkalmazásával elkerülhető a fájdalom, sok esetben a súlyos orvosi beavatkozás is. Megelőző kezelésként is alkalmazzuk sportolók, táncosok, nehéz fizikai munkát végzők esetében.

 

A csontkovácsolásnak az egészség hosszú távú megőrzésében játszott szerepe óriási.