MENÜ
^

Érszűkület kezelés - mikrostim és mofetta


Mikrostim


Egyedülálló terápia a keringési rendellenességek és az érszűkület kezelésére a MICROSTIM® készülékkel

Az érszűkület korunk népbetegsége!

A keringési rendellenességek - gyakoriságuknál fogva - hazánkban népbetegségnek számítanak, közel tízmilliós lakosságunk kb. ötven százaléka szenved valamilyen érrendszeri megbetegedésben, az érszűkület pedig a felnőtt lakosság közel húsz százalékát érinti. Egy új készülékkel és terápiával szeretnénk ezeken az embereken segíteni. Asszisztenseink szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az alábbi tájékoztatók elolvasásával talán segíthetünk betegsége diagnosztizálásában.

Mi az érszűkület?

A szervezetünk működéséhez szükséges anyagok a verőérhálózaton keresztül jutnak el szerveinkhez. Ha az artériás rendszer bármely szakaszán valamilyen okból szűkület alakul ki, akkor arra a területre nem jut elegendő tápanyag és oxigén, melynek következtében fájdalom jelentkezik. Ha a beszűkült ér teljesen elzáródik, az artéria által ellátott szövet, szervrész elhal. Amennyiben ez végtagon alakul ki, következménye a végtag vagy egy részének amputálása, belső szerveknél a következmény lehet szívinfarktus vagy agyvérzés. A leginkább érintett területek a szívkoszorúerek, az agyi- és lábartériák. Ha az elzáródás folyamata viszonylag lassú, az elzáródott ér környezetében lévő kisebb erek - az ún. kollaterálisok - átveszik annak funkcióját. Ez a folyamat azonban lassú és nem biztos. Rendelőnkben alkalmazott új eljárás alapja épp ennek, az egyébként természetes folyamatnak a serkentése: a mellékági keringés kialakulását segíti, tehát az emberi szervezet önregeneráló képességét használja ki.

Melyek az érszűkület rizikófaktorai?

Az érszűkület kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. A legfontosabbak ezek közül:

 • dohányzás
 • magas vérnyomás
 • magas koleszterinszint
 • cukorbetegség

Bár kisebb mértékben, de ugyancsak veszélyes:

 • a túlsúly
 • a mozgáshiány
 • az öröklött tényező(k)
 • a stressz

Milyen tünetei vannak az érszűkületnek?

Amennyiben az alábbi tüneteket vagy tünetek bármelyikét észleli magán, érdemes kivizsgáltatnia magát, hogy kideríthessék milyen állapotban vannak erei, veszélyeztetett lehet-e érszűkület szempontjából. A betegség időben történő észlelése kulcsfontosságú lehet a kezelés szempontjából, a legkisebb gyanú esetén is vizsgáltassa ki magát!

 • végtagokon jelentkező fájdalom (pl. lábszárgörcs)
 • hideg kezek, lábak
 • elkékült, elszíneződött végtagok
 • szédülés, fejfájás
 • féloldali bénulás,
 • beszédzava

Az érszűkület és az egyéb keringési rendellenességek évente sok százezer ember halálát és életminőségének romlását okozzák világszerte. Az érszűkület gyógyításában eddig alkalmazott eljárások magát az érszűkületet nem tudták gyógyítani, az érsebészet pedig csak a műthető nagyságú ereket tudja operálni és kicserélni, a hajszálerekkel nem tud mit kezdeni.

Rendelőnkben alkalmazott új eljárás napjaink legfejlettebb és leghatásosabb módszere, mely alkalmas az érszűkület megelőzésére, kezelésére illetve a további romlás megakadályozására, mindezt fájdalom- és szövődménymentesen.

Mi a kezelési eljárás lényege?

Ez az új fizikoterápiás eljárás a fizika, a kórélettan és a biológia tudományos tényein alapuló legújabb gyógymód a szerzett érszűkület és érelmeszesedés megelőzésében és gyógyításában. A kezelések során az emberi szervezetbe speciális hullámokat juttatunk be, ez ösztönzően hat a kollaterális anastomosis képzésre (mely során az elzáródott ér környezetében lévő kisebb erek átveszik annak funkcióját). Az érfal inaktív állapotban lévő elemeit újra aktív állapotba hozza. Az eljárás tehát az emberi szervezet önregeneráló képességét használja ki, az előidézett nyomásgradiens növekedésének hatására a szervezet azon képessége javul, hogy a keringést kiegyenlítse a kollaterális érhálózat aktivizálásával.

Mi történik egy kezelés alkalmával?

Az eljárás során alkalmazott hullámokat egy speciális kezelőfej adja ki a beteg talpára vagy a fejére téve, a hullámokat csatoló közeg segítségével vezetjük a testbe. A speciális frekvenciasávnak köszönhetően a hullámok a teljes testet átpásztázzák. Egy kezelés átlagosan fél óráig tart és teljesen fájdalommentes. Tapasztalataink során a kezelés már az első alkalommal is érezhető eredménnyel jár, mivel feloldja a kisebb ereket összehúzó reflexeket. A tartós javuláshoz azonban minimum tíz, de általában húsz kezelés szükséges, ez egyénenként változhat, hiszen nem minden szervezet reagál ugyanúgy ezekre a hullámokra.

Milyen eredmények várhatók?

Tapasztalataink szerint már az első alkalom után jellemzően növekszik a járástávolság, ismételt kezelések után minden esetben néhány tíz méterről több száz méterre, ill. több kilométerre nőhet. Az állandó fájdalmak csökkennek, a végtagi hidegérzet és a fülzúgás általában csökken a kezelések előrehaladtával. Az eljárás alkalmas a fizikai teherbíró képesség növelésére (főleg sportolók esetében), a regenerálódás gyorsítására, a potenciazavar kezelésére, valamint az egész szervezet keringésének helyreállítására. Az eredmények tartósak, azonban a szintentartás érdekében évente legalább egy orvosi vizsgálat szükséges, hogy felmérjék az Ön állapotát, s amennyiben szükséges, újabb pár kezelést kapjon.

A Microstim terápia bevezetése óta közel 900-an vettek részt orvosi vizsgálaton. A betegeknek több mint a fele járt rendszeresen érszűkület kezelésre, közülük átlagosan 80% távozott gyógyultan. Betegeink kb. 1/10-e érkezett nyaki verőér panaszokkal, fülzúgással, szédüléssel. Az ő esetükben az eredményeink 50-60%-osak, mert nem minden esetben deríthető ki, hogy a panaszuk érszűkületre vezethető-e vissza. A betegek többsége lábfájással, járásproblémákkal, lábgörcsökkel, hidegérzettel, zsibbadással stb. keresett fel minket. Az ő panaszaikon segít nagy százalékban ez a terápia, de a többi keringési rendellenességre visszavezethető betegség kezelésében is figyelemre méltóak az eredményeink. Az érszűkület foka és a kezelések száma nagymértékben összefügg.

Azt tapasztaljuk, hogy amennyiben a beteg többet bír menni, akkor többet is megy. Ennek hatására is javul a keringése, ezért azt kérjük tőlük, hogy minél többet menjenek. Természetesen nagyon oda kell figyelni arra is, hogy az érszűkületet kiváltó okot - amennyiben lehet - megszüntessük.

A dohányzást azonnal abba kell hagyni!


Oda kell nagyon figyelni a táplálkozásra is, mert ezen is nagyon sok múlhat. A mozgásszegény életmódon változtatni kell! Sajnos erről a terápiáról még kevesen tudnak. Célunk az, hogy amikor a klinikai tesztek értékelése elkészül, akkor az orvosi szaklapokban és a médiában minél több beteghez eljusson a jó hír.

A Magyar Rádióban elhangzott beszélgetés a Microstim készülékről, ha meg szeretné hallgatni, töltse le KATTINTSON IDE!

forrás: mikrostim

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Mofetta kezelés
Erdély gyógyító csodája itt helyben, nálunk!
Száraz szén-dioxidos gázfürdő.


Az érbetegek egyik leghatékonyabb kezelési formája a szén-dioxid-gázfürdő! Terápiaként alkalmazva kiemelkedően hatásos érrendszeri betegségek, érszűkületek visszérrendszeri panaszok és egyes reumatológiai kóresetek kezelésére.

Ön tudta?

 • hogy hazánkban ma több amputáció történik, mint helyreállító műtét;
 • hogy az érszűkületes betegek egyharmada 5 éven belül meghal;
 • hogy a perifériás érbetegség jó előrejelzője az egyéb szív - és érrendszeri betegségeknek;
 • hogy hazánkban a perifériás érbetegség elhanyagolt témának tekinthető, pedig az érszűkület az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája ugyanúgy, mint a szívinfarktus és a szélütés?

A mobil Mofetta a fent említettekre és a sok pozitív tapasztalatra támaszkodva - mind a gyógyászatban, mind a wellnessben, - hiánypótló szerepet tölt be. Hazánkban több mint 200 ezren szenvednek érszűkületi betegségekben és évente 20 ezerrel nő a számuk!

Mofetta, az érbetegek reménye

A Mofetta szárazfürdő terápia a betegek jelentős részénél megállítja az állapotromlást, segítségével sok esetben elkerülhető a legvégső beavatkozás is.

A MOFETTA története

A geológusok mofettának nevezik a széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést. Ezt a természeti kincset a gyógyászatban már régóta alkalmazzák különböző kezelésekre, gyógyításra. Erdélyben számos mofetta létezik és használatuknak komoly hagyománya van. A széndioxiddal telt mofetták köré gyakran építettek gyógyházakat, vagy egyszerű ülőkéket, hiszen a mofetták mélyedésében lévő széndioxid nehezebb mint a levegő, ezért leülepszik és ebben kényelmesen, ülve lehet gyógyulni. A legerősebb (99% széndioxid tartalmú) gázömlések a Hargita hegyvonulatban találhatók, 1250 méter tengerszint feletti magasságban. A városokban és a falvakban a pincék telve vannak széndioxiddal és a helybéliek kihasználva a természet adta lehetőséget, ötletesen magán mofettákká alakították át azokat. A földből feltörő gázt úgy kezelték akár egy feszített víztükrű medencét, melynek szintjét a gyertya lángjának elalvása jelezte. Magyarországon sajnos csupán egy helyen, a Mátrában található olyan széndioxid kigőzölgés, amely az emberi szervezetre jótékonyan hat, így a szárazfürdő - kúraszerű alkalmazása miatt - főként a környéken élők számára áldásos kincs.

A MOFETTA hatásmechanizmusa

A felszívódó gáz hatására a bőr erei lokálisan kitágulnak, a kapilláris keringés fokozódik, az áramlási sebesség nő. Ezeket a haemodinamikai változásokat kapillár-mikroszkópos vizsgálatok jól demonstrálják, de a perifériás érreakció a "fürdés" alatt az érintkező bőrfelületen szabad szemmel is látható. A keringésbe jutó széndioxidnak általános hatásai is vannak. A vénás- és nyirok visszaáramlás fokozódik, a vérraktárak kiürülnek, különböző mérési eredmények alapján 250-1300 ml-rel több vér jut a keringésbe. A szív verő- és percvolumene körülbelül 30 százalékkal nő, a koronáriák kitágulnak, a pulzusszám gyérül, a vérnyomás 20-25 Hgmm-rel mérséklődik. Végeredményben a széndioxid hatására a keringés teljesítménye nő, a vérelosztás a perifériás cirkuláció szempontjából is kedvezőbbé válik.

A száraz szén-dioxidos gázfürdőzés (MOFETTÁZÁS) alapvető és kötelező szabályai

 • A mofettázások megkezdése előtt végeztessünk szakorvosi vizsgálatot.
 • A mofetta helyiségébe való bemenet, kijövetel és tartózkodás alatt kerülni kell az élénkebb mozgást, ami által a gáz felkavarodhat.
 • A mofettázások időtartama 15 perccel kezdődik, és fokozatosan 30 percig növelhető.
 • A mofettázás alatt az öltözetünk legyen lehetőleg minél lezserebb, de nem szükséges a lábbelik levétele.
 • Bármilyen rosszullét esetén azonnal hagyjuk el a mofettát!
 • Véletlenül beejtett tárgyakat csak a program végén, a gáz kiszivatása után a tulajdonos vesz ki.
 • A piros szalag jelzi a gáz szintjét a mofettában. A piros szalag magassága nem haladja meg a szív szintjét!
 • A gáz 100 % széndioxidot tartalmaz. Nagyon veszélyes, belélegzés esetén halált is okozhat! Ezért szigorúan tilos a piros szalag szintje alá hajolni, és a gázt belélegezni!
 • Szeszes italok fogyasztása után mofettázni tilos!
 • Ezen szabályok be nem tartásából eredő következményekért cégünk nem vállal felelősséget

A szén-dioxid szárazfürdő ellenjavallatai

 • szívelégtelenség, magas vérnyomás (200/100 Hgmm felett), súlyos légzési elégtelenség, veseelégtelenség,
 • acidózissal járó anyagcserezavar, súlyos cerebrovascularis ischaemia tünetei esetén, thromboemboliás állapotok,
 • gyulladásos betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek, hyperhyreosis,
 • gyakori eszméletvesztéssel járó állapotok, TBC, menstruáció, terhesség, psychopátiás személyiségzavar,
 • alkoholizmus, akut gastrointestinális fekélyek, 14 év alatti életkor, epilepsia,